Mornay z tresky

Mornay z tresky - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 45 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 250 g
Strouhanka 60 g
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Čedar 115 g
Sýr Parmezán 60 g
Treska aljašská 500 g
Vývar rybí 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté filety z tresky vložíme do hlubší pánve a zalijeme je vývarem (nebo vodou) a mlékem. Pod pokličkou zvolna pošírujeme 6-8 minut. Potom filety vyjmeme na talíř a necháme na teplém místě. Vývar nevyléváme.
  2. V kastrolu zpěníme máslo, zaprášíme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme vývar z ryby, směs mícháme do zhoustnutí na hladkou omáčku. Přidáme nastrouhaný čedar a mícháme, až se rozpustí. Podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
  3. Omytý špenát vložíme do kastrolu, přiklopíme pokličkou a podusíme asi 1 minutu. Okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.
  4. Podušený špenát vyklopíme do máslem vymazané zapékací mísy. Na špenát položíme tresku a zalijeme ji sýrovou omáčkou.
  5. Strouhanku smícháme s nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem. Směsí posypeme omáčku, mísu vložíme do středně vyhřáté trouby a pokrm pečeme do zezlátnutí krusty.