Rumová bábovka

Ingredience


Cukr krupice 350 g
Cukr moučkový 10 g
Droždí 15 g
Džem meruňkový 200 g
Hrozinky 60 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 270 g
Rum 30 ml
Sůl 5 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 550 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mléko mírně ohřejeme, smícháme se solí, droždím, moučkovým cukrem a vejci. Postupně přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které ručně dobře prohněteme.
  2. Máslo pokrájíme na drobné kousky a položíme na povrch těsta. Hotové těsto necháme 35 minut odpočívat na teplém místě.
  3. Hrozinky namočíme do rumu a vmícháme do těsta, lehce zapracujeme i s kousky másla.
  4. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 40 minut. Bábovku pečeme při 190 °C 15 minut.
  5. Cukr rozpustíme ve 500 ml vody a povaříme 20 vteřin. Necháme vystydnout a přilijeme rum.
  6. Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a přeléváme cukrovým sirupem tak, aby se těsto dobře nasáklo.
  7. Džem rozehřejeme s 50 ml vody a vzniklou směsí potřeme povrch bábovky.