Rumová bábovka
Ingredience
Cukr krupice |
350 g |
Cukr moučkový |
10 g |
Droždí |
15 g |
Džem meruňkový |
200 g |
Hrozinky |
60 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
270 g |
Rum |
30 ml |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
550 ml |
-
Doba přípravy: 85 min
-
Doba vaření: 16 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Mléko mírně ohřejeme, smícháme se solí, droždím, moučkovým cukrem a vejci. Postupně přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které ručně dobře prohněteme.
- Máslo pokrájíme na drobné kousky a položíme na povrch těsta. Hotové těsto necháme 35 minut odpočívat na teplém místě.
- Hrozinky namočíme do rumu a vmícháme do těsta, lehce zapracujeme i s kousky másla.
- Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem a necháme kynout dalších 40 minut. Bábovku pečeme při 190 °C 15 minut.
- Cukr rozpustíme ve 500 ml vody a povaříme 20 vteřin. Necháme vystydnout a přilijeme rum.
- Upečenou bábovku vyklopíme na mřížku a přeléváme cukrovým sirupem tak, aby se těsto dobře nasáklo.
- Džem rozehřejeme s 50 ml vody a vzniklou směsí potřeme povrch bábovky.