Sladkokyselý srnčí ořech
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Hovězí svíčková |
250 g |
Hřebíček |
2 g |
Hroznové víno |
100 g |
Jalovec |
4 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
40 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Srnčí kýta |
800 g |
Sůl |
1 špetka |
Víno červené |
1000 ml |
Víno portské |
200 ml |
Vývar telecí |
200 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 500ml vína svaříme s bylinkami, po vychladnutí do vína vložíme svíčkovou a necháme marinovat 48 hodin.
- Srnčí ořechy potřeme olejem, opepříme a marinujeme také v marinádě, ale pouze 24 hodin.
- Svíčkovou vyjmeme z marinády, necháme okapat a poté osmahneme na rozpáleném másle.
- Marinádu slijeme přes sítko a dáme vařit. Jakmile se vaří, sebereme pěnu z hladiny, přidáme koření.
- Chvíli povaříme, přidáme rozmačkané hrozny a polovinu vývaru.
- Osolíme a varem zredukujeme na polovinu objemu.
- Portské smícháme se zbytkem vývaru a uvedeme k varu, jakmile omáčka zhoustne, přilijeme zbytek vína a vlijeme k omáčce z marinády.
- Opepříme, vmícháme kousek másla.
- Ořechy a svíčkovou osmažíme na rozpáleném oleji, svíčkovou naporcujeme na plátky a společně s ořechy podáváme přelité omáčkou.