Paštika z brokolice

Ingredience


Brambory 250 g
Brokolice 1500 g
Celer bulvový 200 g
Máslo čerstvé 50 g
Olej olivový 50 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 6 ks
Želatina bílá plátky 4 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory a celer omyjeme, oloupeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. Celer dáme vařit, uvedeme k varu a vaříme 30 minut, poté přidáme brambory, vaříme do změknutí zeleniny.
  3. Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté necháme okapat a naložíme do směsi oleje a 25 g másla.
  4. Uvařené brambory s celerem rozmixujeme na pyré, smícháme se smetanou a rozšlehanými vejci. Osolíme a opepříme.
  5. Želatinu rozpustíme ve vlažné vodě a vmícháme do pyré.
  6. Formu na paštiku vymažeme máslem, střídavě naplníme brokolicí a celerovým pyré. Pečeme 50 minut ve vodní lázni při 200 °C.
  7. Vývar přivedeme k varu. Mouku smícháme se změklým máslem a přimícháme k vývaru. Povaříme 5 minut, poté přidáme smetanu.
  8. Povaříme ještě 5 minut a poté omáčkou zalijeme vystydlou paštiku.