Paštika z brokolice
Ingredience
Brambory |
250 g |
Brokolice |
1500 g |
Celer bulvový |
200 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový |
50 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
6 ks |
Želatina bílá plátky |
4 plátek |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Brambory a celer omyjeme, oloupeme a pokrájíme na menší kousky.
- Celer dáme vařit, uvedeme k varu a vaříme 30 minut, poté přidáme brambory, vaříme do změknutí zeleniny.
- Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté necháme okapat a naložíme do směsi oleje a 25 g másla.
- Uvařené brambory s celerem rozmixujeme na pyré, smícháme se smetanou a rozšlehanými vejci. Osolíme a opepříme.
- Želatinu rozpustíme ve vlažné vodě a vmícháme do pyré.
- Formu na paštiku vymažeme máslem, střídavě naplníme brokolicí a celerovým pyré. Pečeme 50 minut ve vodní lázni při 200 °C.
- Vývar přivedeme k varu. Mouku smícháme se změklým máslem a přimícháme k vývaru. Povaříme 5 minut, poté přidáme smetanu.
- Povaříme ještě 5 minut a poté omáčkou zalijeme vystydlou paštiku.