Šťovík dušený
Ingredience
Cukr moučkový |
1 špetka |
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Omáčka ústřicová |
3 ml |
Pepř černý mletý |
2 g |
Smetana 12% (konzumní) |
30 ml |
Šťovík |
600 g |
Sůl |
8 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Šťovík přebereme, povadlé listy vyhodíme. Zbylé listy omyjeme a podusíme v trošce vody asi 5 minut.
- V pánvi rozehřejeme 40 g másla, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme šťovík, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a dusíme 40 minut. Šťovík vyndáme posekáme nadrobno, vrátíme do hrnce, žloutky rozmícháme se smetanou a máslem, přidáme ke šťovíku a rozmícháme. Zakápneme ústřicovou nebo sojovou pikantní omáčkou. Již nevaříme.
- Takto upravený šťovík je vhodný k pečeným masům.