Šťovík dušený

Ingredience


Cukr moučkový 1 špetka
Hovězí vývar základní 300 ml
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Omáčka ústřicová 3 ml
Pepř černý mletý 2 g
Smetana 12% (konzumní) 30 ml
Šťovík 600 g
Sůl 8 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šťovík přebereme, povadlé listy vyhodíme. Zbylé listy omyjeme a podusíme v trošce vody asi 5 minut.
  2. V pánvi rozehřejeme 40 g másla, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme šťovík, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru a dusíme 40 minut. Šťovík vyndáme posekáme nadrobno, vrátíme do hrnce, žloutky rozmícháme se smetanou a máslem, přidáme ke šťovíku a rozmícháme. Zakápneme ústřicovou nebo sojovou pikantní omáčkou. Již nevaříme.
  3. Takto upravený šťovík je vhodný k pečeným masům.