Ovocný bujon s marinovaným křepelčím masem

Ingredience


Bažantí prsa 200 g
Hruškovice 2 polévková lžíce
Olej olivový 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Hřebíček mletý 2 špetka
Jalovec 4 ks
Křepelka 1 kg
Kuřecí křídla 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Petržel kořen 150 g
Pórek 150 g
Rakytníková šťáva 0.5 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno madeira 0.5 dl
Víno portské 5 dl
Voda pitná 7 dl
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Grapefruity 1 ks
Kompot ananasový 100 g
Pepř bílý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bažantí prsa omyjeme, osušíme, pokrájíme na nudličky, dáme do mísy, přimícháme 1 lžičku olivového oleje, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře a 2 lžíce hruškovice. Směs promícháme a necháme 1 hodinu marinovat. Ananasový kompot scedíme.
  2. Po hodině si v hrnci přivedeme 1 litr křepelčího bujonu k varu, vložíme do něj marinované maso, zmírníme teplotu a vaříme 6 - 8 minut.
  3. Omytý a oloupaný grapefruit rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme bílou, hořkou slupku.
  4. V misce vyšleháme 2 žloutky se 1 špetkou soli, 1 špetkou bílého pepře, přidáme 3 lžíce grapefruitové dužiny, 1 lžíci grapefruitové šťávy a 2 lžíce citronu.
  5. Směs dobře vymícháme a opatrně ji vlijeme do 1 litru křepelčího bujonu, přidáme zbylé dílky grapefruitu, 100 g ananasu, povaříme 4 minuty a podáváme.
  6. Křepelčí studený bujon [29586]:
  7. Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
  8. Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
  9. Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
  10. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  11. Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.