Černý kořen zapečený se dvěma sýry

Ingredience


Bešamel 250 ml
Černý kořen 800 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 10 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Strouhanka 20 g
Sůl 8 g
Sýr Gruyére 50 g
Sýr Parmezán 50 g
Voda pitná 1000 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kořen nejdříve oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Jelikož kořen zbarvuje pokožku, pracujeme v rukavicích. Hranolky vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přisypeme 1 lžičku mouky a vaříme 1/2 hodiny. Scedíme a necháme okapat.
  2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hranolky kořenu, orestujeme, zalijeme bešamelem rozředěným smetanou, povaříme, až bude omáčka hustší. Obsah pánve přelijeme do zapékací misky, zasypeme oběma nastrouhanými sýry, strouhankou, pokapeme máslem a dáme zapéct. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut, až oba sýry zezlátnou.