Černý kořen zapečený se dvěma sýry
Ingredience
Bešamel |
250 ml |
Černý kořen |
800 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Strouhanka |
20 g |
Sůl |
8 g |
Sýr Gruyére |
50 g |
Sýr Parmezán |
50 g |
Voda pitná |
1000 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kořen nejdříve oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Jelikož kořen zbarvuje pokožku, pracujeme v rukavicích. Hranolky vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přisypeme 1 lžičku mouky a vaříme 1/2 hodiny. Scedíme a necháme okapat.
- V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hranolky kořenu, orestujeme, zalijeme bešamelem rozředěným smetanou, povaříme, až bude omáčka hustší. Obsah pánve přelijeme do zapékací misky, zasypeme oběma nastrouhanými sýry, strouhankou, pokapeme máslem a dáme zapéct. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut, až oba sýry zezlátnou.