Polévka s perličkou
Ingredience
Bažant obecný |
1 kg |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Jalovec |
4 ks |
Kuřecí drůbky |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
7 dl |
Campari Orange bitter |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Kapusta růžičková |
200 g |
Likér Cointreau |
1 polévková lžíce |
Meduňka |
0.5 polévková lžíce |
Nudle vlasové |
50 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Perlička prsa |
400 g |
Pomeranče |
1 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá a osušená prsa perličky pokrájíme na hranolky.
- Cibuli s růžičkovou kapustou očistíme a omyjeme. Omyté lístky meduňky odložíme na misku, použijeme je na ozdobu.
- Omytý pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme a kůru nakrájíme na tenké nudličky.
- V hrnci na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájené maso, růžičkovou kapustu, osolíme, opepříme, promícháme a dusíme pod poklicí přibližně 5-7 minut. Pak přilijeme 1 litr vínového vývaru, do něj přimícháme 1 lžíci Campari a 1 lžíci likéru Cointreau. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu a maso vaříme 6 minut. Pak přidáme 1 lžíci pomerančové kůry, citronový pepř a sůl podle chuti. Vaříme ještě dalších 6 minut.
- V menším hrnci uvaříme vlasové nudle podle návodu, pak je scedíme a zamícháme do uvařené polévky, kterou podáváme s 1-2 lístky meduňky.
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.