Rajčata s rýžovou nádivkou
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mascarpone |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
30 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
4 ks |
Rýže carnaroli |
125 g |
Sádlo vepřové škvařené |
1 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
120 g |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
8 polévková lžíce |
Vývar z hovězích kostí |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vršky omytých a osušených rajčat seřízneme a lžičkou vydlabeme dužninu. Nakrájíme dužninu na kostičky a odložíme stranou.
- Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme.
- V hrnci na rozehřátém másle a sádle osmahneme cibuli a česnek, přidáme rýži a krátce ji opečeme. Postupně přiléváme víno a horký vývar a při mírné teplotě dusíme tak dlouho, dokud se do rýže nevsákne veškerá tekutina. Rýží občas zamícháme.
- Do uvařené rýže vmícháme parmezán a sýr mascarpone. Připravenou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Přiklopíme je odkrojeným vrškem a vložíme ve vymazané formě do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme asi 15 minut.
- V hrnci zahřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek. Přidáme zbylou rýži, kterou krátce propečeme. Vložíme opáchnutý špenát, kostičky rajčat a přiklopené dusíme při střední teplotě asi 5 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Na suché pánvi opražíme piniová semena.
- Rajčata servírujeme se špenátem a posypaná piniovými semeny.