Rajčata s rýžovou nádivkou

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Mascarpone 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Oříšky piniové 30 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 4 ks
Rýže carnaroli 125 g
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 120 g
Tuk 1 polévková lžíce
Víno bílé 8 polévková lžíce
Vývar z hovězích kostí 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vršky omytých a osušených rajčat seřízneme a lžičkou vydlabeme dužninu. Nakrájíme dužninu na kostičky a odložíme stranou.
  2. Oloupeme cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme.
  3. V hrnci na rozehřátém másle a sádle osmahneme cibuli a česnek, přidáme rýži a krátce ji opečeme. Postupně přiléváme víno a horký vývar a při mírné teplotě dusíme tak dlouho, dokud se do rýže nevsákne veškerá tekutina. Rýží občas zamícháme.
  4. Do uvařené rýže vmícháme parmezán a sýr mascarpone. Připravenou směsí naplníme vydlabaná rajčata. Přiklopíme je odkrojeným vrškem a vložíme ve vymazané formě do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme asi 15 minut.
  5. V hrnci zahřejeme olivový olej a osmahneme na něm česnek. Přidáme zbylou rýži, kterou krátce propečeme. Vložíme opáchnutý špenát, kostičky rajčat a přiklopené dusíme při střední teplotě asi 5 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.
  6. Na suché pánvi opražíme piniová semena.
  7. Rajčata servírujeme se špenátem a posypaná piniovými semeny.