Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou

Ingredience


Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 35 g
Řeřicha 1 hrst
Rýže parboiled s indiánskou 250 g
Slanina vepřová 150 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Švestky sušené 250 g
Sýr Gouda 30% 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Podle návodu začneme vařit rýži, dobu vaření však zkrátíme o 15 minut.
  2. Rozpůlíme sušené švestky a vaříme je ve 1/4 l vody smíchané s citronovou šťávou do změknutí. Vaření trvá zhruba 10 minut.
  3. Nakrájíme slaninu na 2-3 cm silné proužky a nastrouháme goudu.
  4. Vymažeme máslem nákypovou formu, vysypeme ji strouhankou. Postupně do formy střídáme vrstvy z rýže s vrstvami ze slaniny, švestek a tekutiny. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.
  5. Před podáváním posypeme pokrm řeřichou.