Rýžový nákyp se sušenými švestkami a slaninou
Ingredience
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
35 g |
Řeřicha |
1 hrst |
Rýže parboiled s indiánskou |
250 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Švestky sušené |
250 g |
Sýr Gouda 30% |
150 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Podle návodu začneme vařit rýži, dobu vaření však zkrátíme o 15 minut.
- Rozpůlíme sušené švestky a vaříme je ve 1/4 l vody smíchané s citronovou šťávou do změknutí. Vaření trvá zhruba 10 minut.
- Nakrájíme slaninu na 2-3 cm silné proužky a nastrouháme goudu.
- Vymažeme máslem nákypovou formu, vysypeme ji strouhankou. Postupně do formy střídáme vrstvy z rýže s vrstvami ze slaniny, švestek a tekutiny. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a zbylým máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 20 minut.
- Před podáváním posypeme pokrm řeřichou.