Bramborovo- masová musaka
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Lilek |
500 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Maso mleté - mix |
1000 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Mouka pšeničná hladká |
200 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
8 g |
Rajčata |
300 g |
Sůl |
12 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
300 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na hlubší pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, postupně přidáme prolisovaný česnek a nakonec mleté maso a 10 minut restujeme. Přihodíme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut povařit na mírném ohni.
- Mezitím oloupeme brambory a očistíme lilky, obojí nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem, na dno poklademe vrstvu brambor a lilků, osolíme, opepříme. Na to rozprostřeme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zakryjeme další vrstvou brambor a lilků, osolíme, opepříme.
- Nakonec uvaříme bešamelovou omáčku - 150 g másla rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko a vaříme, dokud bešamel nezhoustne, pak odstavíme. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do vychládající omáčky vmícháme vejce. Bešamelem zalijeme povrch musaky a zapékáme asi 40 minut dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.