Bramborovo- masová musaka

Ingredience


Brambory 500 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Lilek 500 g
Máslo čerstvé 250 g
Maso mleté - mix 1000 g
Mléko polotučné 0.5 l
Mouka pšeničná hladká 200 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 8 g
Rajčata 300 g
Sůl 12 g
Sýr Eidam cihla 30% 300 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na hlubší pánvi osmažíme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, postupně přidáme prolisovaný česnek a nakonec mleté maso a 10 minut restujeme. Přihodíme pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 30 minut povařit na mírném ohni.
  2. Mezitím oloupeme brambory a očistíme lilky, obojí nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymažeme rozpuštěným máslem, na dno poklademe vrstvu brambor a lilků, osolíme, opepříme. Na to rozprostřeme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zakryjeme další vrstvou brambor a lilků, osolíme, opepříme.
  3. Nakonec uvaříme bešamelovou omáčku - 150 g másla rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studené mléko a vaříme, dokud bešamel nezhoustne, pak odstavíme. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a do vychládající omáčky vmícháme vejce. Bešamelem zalijeme povrch musaky a zapékáme asi 40 minut dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.