Humrové ragú
Ingredience
Celer bulvový |
150 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
80 g |
Fenykl sladký - hlíza |
50 g |
Humr |
1000 g |
Kapr obecný |
1 kg |
Langusta |
3 ks |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Mušle slávky |
200 g |
Olej olivový |
50 ml |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel kořen |
80 g |
Pórek |
300 g |
Šalotka |
120 g |
Smetana ke šlehání 30% |
50 ml |
Sůl |
3 špetka |
Víno muškátové |
600 ml |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 165 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zeleninu, cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na malé kousky. Z humra odřízneme klepeta, rozpůlíme je, z hlavy vyjmeme váček. Maso pokrájíme na menší kusy. Kapra omyjeme, odkrojíme hlavu, ploutve a maso pokrájíme na menší kusy.
- Polovinu másla rozpálíme, přidáme pokrájenou zeleninu, cibuli, česnek a krátce osmažíme. Poté přidáme rybí kosti, rybí hlavu a ploutve, pokrájené rybí maso, 2 l vody a polovinu vína. Osolíme a opepříme. Uvedeme k varu a necháme vařit 120 minut. Dle potřeby vývar dochutíme solí a pepřem. Kousky humra orestujeme na rozpáleném másle s olejem do zčervenání.
- Podlijeme 750 ml vývaru a zbytkem vína, povaříme 15 minut. Poté přidáme pažitku a pokrájený pórek se šalotkou. Povaříme dalších 15 minut. Přidáme mušle a langusty, povaříme 8 minut. Omáčku zahustíme smetanou, dochutíme solí a pepřem a ihned servírujeme.