Humrové ragú

Ingredience


Celer bulvový 150 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 80 g
Fenykl sladký - hlíza 50 g
Humr 1000 g
Kapr obecný 1 kg
Langusta 3 ks
Máslo čerstvé 70 g
Mrkev kořen 150 g
Mušle slávky 200 g
Olej olivový 50 ml
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel kořen 80 g
Pórek 300 g
Šalotka 120 g
Smetana ke šlehání 30% 50 ml
Sůl 3 špetka
Víno muškátové 600 ml
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu, cibuli a česnek očistíme a pokrájíme na malé kousky. Z humra odřízneme klepeta, rozpůlíme je, z hlavy vyjmeme váček. Maso pokrájíme na menší kusy. Kapra omyjeme, odkrojíme hlavu, ploutve a maso pokrájíme na menší kusy.
  2. Polovinu másla rozpálíme, přidáme pokrájenou zeleninu, cibuli, česnek a krátce osmažíme. Poté přidáme rybí kosti, rybí hlavu a ploutve, pokrájené rybí maso, 2 l vody a polovinu vína. Osolíme a opepříme. Uvedeme k varu a necháme vařit 120 minut. Dle potřeby vývar dochutíme solí a pepřem. Kousky humra orestujeme na rozpáleném másle s olejem do zčervenání.
  3. Podlijeme 750 ml vývaru a zbytkem vína, povaříme 15 minut. Poté přidáme pažitku a pokrájený pórek se šalotkou. Povaříme dalších 15 minut. Přidáme mušle a langusty, povaříme 8 minut. Omáčku zahustíme smetanou, dochutíme solí a pepřem a ihned servírujeme.