Bujon z pernaté zvěřiny s lilkem

Ingredience


Bažant obecný 1 kg
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Jalovec 4 ks
Kuřecí drůbky 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 7 dl
Česnek 2 ks
Cuketa 100 g
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Lilek 150 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 1 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Rajčata Cherry 80 g
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvý kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupaný česnek prolisujeme a přimícháme do polévky spolu s koprem.
  2. Omytý lilek rozkrojíme na 2 cm plátky, které osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách je opláchneme pod tekoucí vodou, plátky osušíme a rozkrájíme na kostičky. Omytou cuketu rozkrojíme, zbavíme zrníček a pokrájíme na kostičky. Omytá sherry rajčata rozkrájíme na poloviny.
  3. V hrnci si rozpustíme máslo a zamícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, pak na něm krátce podusíme kromě kopru všechnu zeleninu.
  4. Zalijeme ji 1 litrem vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
  5. Oloupaný česnek prolisujeme, přimícháme do bujonu spolu s mletým barevným pepřem, koprem, dochutíme 1 lžičkou soli, povaříme 1-2 minuty a podáváme.
  6. Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
  7. Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
  8. Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  9. Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.