Bujon z pernaté zvěřiny s lilkem
Ingredience
Bažant obecný |
1 kg |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Jalovec |
4 ks |
Kuřecí drůbky |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
7 dl |
Česnek |
2 ks |
Cuketa |
100 g |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Lilek |
150 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata Cherry |
80 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 85 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvý kopr omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Oloupaný česnek prolisujeme a přimícháme do polévky spolu s koprem.
- Omytý lilek rozkrojíme na 2 cm plátky, které osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách je opláchneme pod tekoucí vodou, plátky osušíme a rozkrájíme na kostičky. Omytou cuketu rozkrojíme, zbavíme zrníček a pokrájíme na kostičky. Omytá sherry rajčata rozkrájíme na poloviny.
- V hrnci si rozpustíme máslo a zamícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, pak na něm krátce podusíme kromě kopru všechnu zeleninu.
- Zalijeme ji 1 litrem vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
- Oloupaný česnek prolisujeme, přimícháme do bujonu spolu s mletým barevným pepřem, koprem, dochutíme 1 lžičkou soli, povaříme 1-2 minuty a podáváme.
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.