Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží

Ingredience


Bažant obecný 1 kg
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Jalovec 4 ks
Kuřecí drůbky 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 0.2 dl
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cuketa 100 g
Lilek 100 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rýže neloupaná (Natural) 100 g
Sezamová pasta 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 0.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V menším hrnci si uvaříme 100 g divoké rýže.
  2. 100 g lilku omyjeme, rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách kostičky lilku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky.
  3. V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme na něm lilek s cuketou. Pak přimícháme prolisovaný česnek, sůl a přilijeme 1 litr vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
  4. Do bujonu spolu s mletým barevným pepřem přimícháme 1 lžíci sezamové pasty, 1 lžíci citronové šťávy, uvařenou rýži, dochutíme 1 lžičkou soli a povaříme 1-2 minuty.
  5. Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
  6. Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
  7. Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
  8. Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  9. Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.