Bažantí krémová polévka s jablky
Ingredience
Bažant obecný |
1 kg |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Jalovec |
4 ks |
Kuřecí drůbky |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
7 dl |
Anglická slanina |
150 g |
Bažantí prsa |
200 g |
Hrušky |
1 ks |
Jablka |
2 ks |
Meduňka |
0.5 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Nové koření mleté |
1 špetka |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Smetana zakysaná 14% |
5 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno jablečné |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na menší kostky.
- V hrnci přivedeme k varu vínový bujon, do kterého vložíme pokrájené maso a pomalu vaříme 20 minut.
- Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na pásky. Omytá a oloupaná jablka s hruškou zbavíme jadřinců a ovoce pokrájíme na tenké plátky.
- V pánvi na rozpuštěné slanině podusíme jablka s hruškou, pak přimícháme citronový pepř a špetku mletého nového koření s muškátovým oříškem. Promícháme, vše vložíme do polévky a společně vaříme asi 5 minut. Meduňku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
- Polévku ochutíme 2 - 3 lžícemi jablečného vína, přimícháme 5 lžic zakysané smetany, osolíme, každou porci ozdobíme meduňkovými lístky a podáváme.
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.