Bažantí krémová polévka s jablky

Ingredience


Bažant obecný 1 kg
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Jalovec 4 ks
Kuřecí drůbky 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 7 dl
Anglická slanina 150 g
Bažantí prsa 200 g
Hrušky 1 ks
Jablka 2 ks
Meduňka 0.5 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Nové koření mleté 1 špetka
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Smetana zakysaná 14% 5 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Víno jablečné 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá bažantí prsa osušíme a pokrájíme na menší kostky.
  2. V hrnci přivedeme k varu vínový bujon, do kterého vložíme pokrájené maso a pomalu vaříme 20 minut.
  3. Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na pásky. Omytá a oloupaná jablka s hruškou zbavíme jadřinců a ovoce pokrájíme na tenké plátky.
  4. V pánvi na rozpuštěné slanině podusíme jablka s hruškou, pak přimícháme citronový pepř a špetku mletého nového koření s muškátovým oříškem. Promícháme, vše vložíme do polévky a společně vaříme asi 5 minut. Meduňku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.
  5. Polévku ochutíme 2 - 3 lžícemi jablečného vína, přimícháme 5 lžic zakysané smetany, osolíme, každou porci ozdobíme meduňkovými lístky a podáváme.
  6. Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
  7. Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
  8. Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  9. Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.