Vínový bujon s čevabčiči
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hořčice |
0.5 polévková lžíce |
Kmín mletý |
0.5 kávová lžička |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Skopová plec |
125 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso libové |
125 g |
Worcester (worcesterská omáčka) |
0.5 polévková lžíce |
Bažant obecný |
1 kg |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Jalovec |
4 ks |
Kuřecí drůbky |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
7 dl |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce |
Oříšky makadamové |
150 g |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Připravíme si čevabčiči: Pomeleme omyté, na malé kousky pokrájené vepřové a skopové maso spolu s česnekem. Směs dáme do mísy, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou cibuli, 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worcesteru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu a směs dobře vymícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pomocí rukou vytvarujeme malé šišky (při hnětení mletého masa si prsty namočíme vždy do studené vody, maso se tak nelepí). Pak je v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran osmažíme do zlatohněda. Vychladlé čevabčiči pokrájíme na plátky.
- V hrnci si na bylinkovém másle opečeme dozlatova pokrájené makadamové oříšky, přimícháme k nim prolisovaný česnek, mletou papriku a zalijeme 1 litrem vínového bujonu, který ochutíme solí a bílým pepřem a vaříme asi 5 minut.
- Pak polévku nalijeme do talířů, do kterých jsme rozdělili plátky čevabčiči a podáváme.
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.