Vínový bujon s čevabčiči

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hořčice 0.5 polévková lžíce
Kmín mletý 0.5 kávová lžička
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Skopová plec 125 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso libové 125 g
Worcester (worcesterská omáčka) 0.5 polévková lžíce
Bažant obecný 1 kg
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Jalovec 4 ks
Kuřecí drůbky 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 7 dl
Česnek 2 stroužek
Máslo bylinkové 2 polévková lžíce
Oříšky makadamové 150 g
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si čevabčiči: Pomeleme omyté, na malé kousky pokrájené vepřové a skopové maso spolu s česnekem. Směs dáme do mísy, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou cibuli, 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worcesteru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu a směs dobře vymícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pomocí rukou vytvarujeme malé šišky (při hnětení mletého masa si prsty namočíme vždy do studené vody, maso se tak nelepí). Pak je v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran osmažíme do zlatohněda. Vychladlé čevabčiči pokrájíme na plátky.
  2. V hrnci si na bylinkovém másle opečeme dozlatova pokrájené makadamové oříšky, přimícháme k nim prolisovaný česnek, mletou papriku a zalijeme 1 litrem vínového bujonu, který ochutíme solí a bílým pepřem a vaříme asi 5 minut.
  3. Pak polévku nalijeme do talířů, do kterých jsme rozdělili plátky čevabčiči a podáváme.
  4. Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
  5. Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
  6. Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  7. Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.