Šafránový bujon s citronovými nudlemi
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka polohrubá |
60 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Bažant obecný |
1 kg |
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Jalovec |
4 ks |
Kuřecí drůbky |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
5 dl |
Voda pitná |
7 dl |
Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Šafrán |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si citronové nudle. Do misky si rozklepneme 1 vejce, přidáme 60 g polohrubé mouky, 1 lžičku citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu), 2 špetky soli, 2 špetky pepře a 1,5 dl mléka. Vymícháme hladké těstíčko. V pánvi na rozpáleném másle z těsta usmažíme dozlatova 2-3 palačinky. Usmažené stočíme, pokrájíme na tenké nudličky a odložíme do misky.
- Koriandr omyjeme a lístky otrháme.
- V hrnci si přivedeme k varu 1 litr vínového bujonu. Když přijde k varu, přimícháme do něj sůl podle chuti, 1 lžičku šafránu, lístky koriandru a podáváme s citronovými nudlemi.
- Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
- Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
- Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.