Šafránový bujon s citronovými nudlemi

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka polohrubá 60 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Bažant obecný 1 kg
Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Jalovec 4 ks
Kuřecí drůbky 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 5 dl
Voda pitná 7 dl
Koriandr čerstvý 1 polévková lžíce
Šafrán 1 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme si citronové nudle. Do misky si rozklepneme 1 vejce, přidáme 60 g polohrubé mouky, 1 lžičku citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu), 2 špetky soli, 2 špetky pepře a 1,5 dl mléka. Vymícháme hladké těstíčko. V pánvi na rozpáleném másle z těsta usmažíme dozlatova 2-3 palačinky. Usmažené stočíme, pokrájíme na tenké nudličky a odložíme do misky.
  2. Koriandr omyjeme a lístky otrháme.
  3. V hrnci si přivedeme k varu 1 litr vínového bujonu. Když přijde k varu, přimícháme do něj sůl podle chuti, 1 lžičku šafránu, lístky koriandru a podáváme s citronovými nudlemi.
  4. Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
  5. Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
  6. Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  7. Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.