Křepelčí polévka s chilli

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Hřebíček mletý 2 špetka
Jalovec 4 ks
Křepelka 1 kg
Kuřecí křídla 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Petržel kořen 150 g
Pórek 150 g
Rakytníková šťáva 0.5 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno madeira 0.5 dl
Víno portské 5 dl
Voda pitná 7 dl
Avokádo 1 ks
Chilli paprička 2 ks
Cibule 3 ks
Křepelčí prsa 300 g
Máslo čerstvé 20 g
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Křepelčí omytá prsa pokrájíme na nudličky. Oloupeme cibule a pokrájíme je nadrobno. Chilli papričky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a papričky pokrájíme na tenké nudličky.
  2. Omyté avokádo oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na měsíčky.
  3. V hrnci rozpustíme 20 g másla, zamícháme do něj 0,5 lžičky bílého pepře, přidáme maso, cibuli, chilli papričky, sůl, vše promícháme a krátce podusíme.
  4. Přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6 minut.
  5. Přidáme avokádo, promícháme a podáváme.
  6. Křepelčí studený bujon [29586]:
  7. Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: Mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
  8. Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
  9. Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
  10. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  11. Do studeného bujonu přidáme 0,5 dl Madeiry a 0,5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.