Křepelčí papriková polévka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Hřebíček mletý 2 špetka
Jalovec 4 ks
Křepelka 1 kg
Kuřecí křídla 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř 4 barev 4 polévková lžíce
Petržel kořen 150 g
Pórek 150 g
Rakytníková šťáva 0.5 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno madeira 0.5 dl
Víno portské 5 dl
Voda pitná 7 dl
Česnek 2 ks
Chilli paprička 2 ks
Fazolové lusky zelené 250 g
Máslo čerstvé 20 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Olej olivový 1 polévková lžíce
Paprika žlutá 200 g
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Topinambury 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou masitou žlutou papriku zbavíme jadýrek a pokrájíme na proužky. Chilli papričky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a papričky pokrájíme na tenké nudličky.
  2. Topinambury oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Mladé fazolové lusky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Oloupaný česnek prolisujeme.
  3. V hrnci rozpustíme 20 g másla s 1 lžicí oleje a zeleninu podusíme. Přidáme 1/2 lžičky bílého pepře, sůl, promícháme, přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6 minut.
  4. Ochutíme muškátovým oříškem, promícháme a podáváme.
  5. Křepelčí studený bujon [29586]:
  6. Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
  7. Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
  8. Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
  9. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
  10. Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.