Křepelčí papriková polévka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hřebíček mletý |
2 špetka |
Jalovec |
4 ks |
Křepelka |
1 kg |
Kuřecí křídla |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 g |
Nové koření mleté |
2 špetka |
Pepř 4 barev |
4 polévková lžíce |
Petržel kořen |
150 g |
Pórek |
150 g |
Rakytníková šťáva |
0.5 dl |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno madeira |
0.5 dl |
Víno portské |
5 dl |
Voda pitná |
7 dl |
Česnek |
2 ks |
Chilli paprička |
2 ks |
Fazolové lusky zelené |
250 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Paprika žlutá |
200 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Topinambury |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou masitou žlutou papriku zbavíme jadýrek a pokrájíme na proužky. Chilli papričky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme zrníčka a papričky pokrájíme na tenké nudličky.
- Topinambury oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. Mladé fazolové lusky očistíme, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Oloupaný česnek prolisujeme.
- V hrnci rozpustíme 20 g másla s 1 lžicí oleje a zeleninu podusíme. Přidáme 1/2 lžičky bílého pepře, sůl, promícháme, přilijeme 1 litr křepelčího bujonu, přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme 6 minut.
- Ochutíme muškátovým oříškem, promícháme a podáváme.
- Křepelčí studený bujon [29586]:
- Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.
- Přidáme 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.
- Vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.
- Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
- Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.