Chutná polévka z jiker

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 1 l
Cukr třtinový 1.5 polévková lžíce
Estragon 0.5 polévková lžíce
Jikry z línů 50 g
Kapří jikry 50 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno červené 5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vychlazený rybí vývar znovu scedíme, aby jsme dostali úplně čistý bujon.
  2. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Dobře promícháme aby se ingredience spojily, pak přilijeme 1 litr čistého rybího vývaru, dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
  3. Jikry z kaprů a línů dobře promyjeme. Čerstvý estragon omyjeme, lístky otrháme a vše přidáme do rybího vývaru.
  4. Jikry vaříme při mírné teplotě 5 minut a podáváme.
  5. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
  6. Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
  7. Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
  8. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
  9. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.