Chutná polévka z jiker
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Cukr třtinový |
1.5 polévková lžíce |
Estragon |
0.5 polévková lžíce |
Jikry z línů |
50 g |
Kapří jikry |
50 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno červené |
5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vychlazený rybí vývar znovu scedíme, aby jsme dostali úplně čistý bujon.
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme třtinový cukr, který za stálého míchání zkaramelizujeme, hned do něj opatrně přimícháme 2 lžíce hladké mouky a následně 5 lžic červeného vína. Dobře promícháme aby se ingredience spojily, pak přilijeme 1 litr čistého rybího vývaru, dochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
- Jikry z kaprů a línů dobře promyjeme. Čerstvý estragon omyjeme, lístky otrháme a vše přidáme do rybího vývaru.
- Jikry vaříme při mírné teplotě 5 minut a podáváme.
- Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.