Cejnová papriková polévka
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Cejn velký |
200 g |
Limetková šťáva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Paprika žlutá |
1 ks |
Paprikový protlak |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 16% (pochoutková) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 46 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté a osušené filety z cejna pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy a pokapeme limetkovou šťávou.
- 3 papriky (žlutou, červenou, zelenou) omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V druhé misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem.
- V hrnci rozpustíme máslo a papriky na něm podusíme. Pak je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, přidáme filety z cejna, povaříme 6 minut a podáváme.
- Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
- Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.