Cejnová papriková polévka

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 1 l
Cejn velký 200 g
Limetková šťáva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Paprika zelená 1 ks
Paprika žlutá 1 ks
Paprikový protlak 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Smetana 16% (pochoutková) 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté a osušené filety z cejna pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy a pokapeme limetkovou šťávou.
  2. 3 papriky (žlutou, červenou, zelenou) omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V druhé misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem.
  3. V hrnci rozpustíme máslo a papriky na něm podusíme. Pak je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, přidáme filety z cejna, povaříme 6 minut a podáváme.
  4. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme.
  5. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
  6. Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
  7. Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
  8. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
  9. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.