Rybí sladkokyselá okounová polévka
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce |
Okoun - filety |
250 g |
Okurky nakládané |
100 g |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika zelená |
1 ks |
Paprika žlutá |
1 ks |
Paprikový protlak |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana zakysaná 14% |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté filety z okouna nakrájíme na kostky velikosti sousta, osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem, pokapeme citronovou šťávou, odložíme do mísy a necháme odležet 10 minut. Sladkokyselé nakládané okurky pokrájíme na kostičky.
- V pánvi na rozpuštěném másle krátce podusíme kostky okouna s okurkou.
- Papriky - žlutou, červenou a zelenou omyjeme, zbavíme jadýrek a pokrájíme na tenké pásky. V misce smícháme zakysanou smetanu s paprikovým protlakem.
- V hrnci k rozpuštěnému máslu přimícháme mletý bílý pepř a papriky podusíme. Pak je zalijeme 1 litrem rybího bujonu, do kterého zamícháme smetanovo-paprikovou směs, povaříme 2-4 minuty.
- Mezitím v pánvi na rozpuštěném másle krátce podusíme kostky okouna s okurkou, vložíme do polévky, vše povaříme 3-5 minut a podáváme.Rybí Vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.