Křenová rybí polévka s lipanem
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Jalovec |
1 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Filety lipan |
300 g |
Hořčice |
1 polévková lžíce |
Křen |
4 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Račí pasta |
80 g |
Smetana zakysaná 14% |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno bílé |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný a omytý křen nastrouháme, dáme do misky a smícháme ho se 4 lžícemi zakysané smetany a 1 lžicí kremžské hořčice.
- Omyté filety z lipana nakrájíme na tenké pásky a odložíme do druhé misky.
- Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přimícháme křenovou šlehačku, přidáme pokrájeného lipana a vaříme 2 minuty. Dochutíme solí.
- Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme.
- Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.