Křenová rybí polévka s lipanem

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Jalovec 1 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 1 l
Filety lipan 300 g
Hořčice 1 polévková lžíce
Křen 4 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Račí pasta 80 g
Smetana zakysaná 14% 4 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno bílé 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný a omytý křen nastrouháme, dáme do misky a smícháme ho se 4 lžícemi zakysané smetany a 1 lžicí kremžské hořčice.
  2. Omyté filety z lipana nakrájíme na tenké pásky a odložíme do druhé misky.
  3. Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přimícháme křenovou šlehačku, přidáme pokrájeného lipana a vaříme 2 minuty. Dochutíme solí.
  4. Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou a podáváme.
  5. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
  6. Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
  7. Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
  8. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
  9. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.