Rybí knedlíčkový bujon
Ingredience
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Lín |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Nové koření mleté |
1 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Smetana zakysaná 14% |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Chřest bílý |
250 g |
Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit.
- Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme.
- Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo).
- Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat.
- Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
- Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál.
- Bujon podáváme s lístky koriandru.
- Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.