Rybí knedlíčkový bujon

Ingredience


Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Lín 500 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Nové koření mleté 1 špetka
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 0.5 polévková lžíce
Smetana zakysaná 14% 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 1 l
Chřest bílý 250 g
Koriandr čerstvý 1 polévková lžíce
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit.
  2. Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme.
  3. Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo).
  4. Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat.
  5. Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
  6. Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál.
  7. Bujon podáváme s lístky koriandru.
  8. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
  9. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
  10. Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
  11. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
  12. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.