Ořechový koláč s parmezánovou náplní

Ořechový koláč s parmezánovou náplní - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 225 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Ořechy vlašské 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 450 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 150 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse nebo v robotu zpracujeme ořechy, mouku a osolené máslo na jemnou drobenku. Přilijeme trochu studené vody a pokračujeme, až vznikne soudržné těsto. Na pracovní desce rozválíme těsto na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Dno korpusu několikrát propíchneme vidličkou a formu uložíme na 30 minut do chladničky.
  2. Na těsto položíme pečicí papír, posypeme fazolemi a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme dalších 10 minut.
  3. Smetanu rozšleháme s vejci, žloutky, nastrouhaným sýrem, špetkou pepře a muškátového oříšku. Směs nalijeme na korpus, formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláč pečeme asi 25 minut.
  4. Upečený ořechový koláč necháme 10 minut ve formě odpočinout, nakrájíme na porce a podáváme teplý.