Karamelové pomeranče

Ingredience


Cukr krupice 225 g
Pomeranče 4 ks
Voda pitná 300 ml
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z omytých pomerančů oloupeme škrabkou jen oranžovou kůru. Nakrájíme ji na tenké proužky a necháme stranou. Potom oloupeme zbylou bílou kůru a pomeranče nakrájíme na plátky. Poskládáme je na sebe jako celý pomeranč a vložíme do mísy.
  2. V kastrůlku zahříváme cukr se 150 ml vody, až se rozpustí. Zvýšíme příkon tepla a povaříme 8-10 minut na zlatavý karamel. Štětcem namočeným ve studené vodě stahujeme krystalky cukru, které se tvoří na stěnách kastrůlku. Nakonec opatrně přilijeme ještě 150 ml vody a promícháme.
  3. Vmícháme proužky pomerančové kůry a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Sirupem přelijeme pomeranče v míse a necháme do druhého dne stát.
  4. Pomeranče podáváme rozložené do vějířku s 1 lžící zakysané smetany a zakapané sirupem.