Koláč z hrušek, oříšků a mascarpone

Koláč z hrušek, oříšků a mascarpone - obrázek

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Kompot hruškový 100 g
Marmeláda meruňková 2 polévková lžíce
Mascarpone 125 g
Mléko polotučné 2 polévková lžíce
Ořechy lískové 45 g
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krupice 60 g
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse nebo v robotu zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru a máslo na drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.
  2. Formu s těstem postavíme na plech, na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme fazole. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a korpus pečeme 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. Korpus necháme vychladnout.
  3. V míse promícháme mascarpone s cukrem, vejcem, žloutkem, vanilkovou trestí a mlékem. Směs nalijeme na korpus, poklademe na plátky nakrájenými kompotovanými hruškami (asi 4ks) a posypeme předem opraženými lískovými oříšky.
  4. Koláč pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
  5. Marmeládu prohřejeme s trochou vody a naneseme na koláč. Podáváme po vychladnutí.