Koláč z hrušek, oříšků a mascarpone
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Kompot hruškový |
100 g |
Marmeláda meruňková |
2 polévková lžíce |
Mascarpone |
125 g |
Mléko polotučné |
2 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
45 g |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
60 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse nebo v robotu zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru a máslo na drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.
- Formu s těstem postavíme na plech, na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme fazole. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a korpus pečeme 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. Korpus necháme vychladnout.
- V míse promícháme mascarpone s cukrem, vejcem, žloutkem, vanilkovou trestí a mlékem. Směs nalijeme na korpus, poklademe na plátky nakrájenými kompotovanými hruškami (asi 4ks) a posypeme předem opraženými lískovými oříšky.
- Koláč pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
- Marmeládu prohřejeme s trochou vody a naneseme na koláč. Podáváme po vychladnutí.