Krémová pstruhová polévka
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Jalovec |
1 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
2 ks |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Cibule červená |
4 ks |
Hořcová pálenka |
3 polévková lžíce |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř citronový |
1 kávová lžička |
Pstruh |
600 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté a osušené filety ze pstruhů pokapeme z každé strany Hořcovou pálenkou, potom je pokrájíme na pásky, osolíme a opepříme citronovým pepřem.
- Oloupané červené cibule pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky.
- V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme houby, kousky ryby, promícháme a dusíme 3-4 minuty, pak přilijeme 1 litr rybího vývaru, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a chilli a vaříme 4-6 minut.
- Polévku ozdobíme snítkami omytého kopru a podáváme.
- Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.