Krémová pstruhová polévka

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Jalovec 1 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 1 l
Česnek 2 ks
Chilli koření mleté 2 špetka
Cibule červená 4 ks
Hořcová pálenka 3 polévková lžíce
Hříbky čerstvé 200 g
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř citronový 1 kávová lžička
Pstruh 600 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté a osušené filety ze pstruhů pokapeme z každé strany Hořcovou pálenkou, potom je pokrájíme na pásky, osolíme a opepříme citronovým pepřem.
  2. Oloupané červené cibule pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky.
  3. V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme houby, kousky ryby, promícháme a dusíme 3-4 minuty, pak přilijeme 1 litr rybího vývaru, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a chilli a vaříme 4-6 minut.
  4. Polévku ozdobíme snítkami omytého kopru a podáváme.
  5. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
  6. Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
  7. Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
  8. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
  9. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.