Rybí polévka s lososem a divokou rýží

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Cibule 2 ks
Fenykl sladký - hlíza 200 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 4 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Oregano čerstvé 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 150 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 500 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 1 l
Estragon 1 polévková lžíce
Filety z lososa atlantického 600 g
Limetka 1 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 1 špetka
Pepř citronový 1 kávová lžička
Rýže černá 60 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Estragon omyjeme, osušíme, lístky otrháme a odložíme do misky.
  2. Divokou rýži uvaříme podle návodu.
  3. Filety lososa omyjeme, osušíme, pokapeme limetkovou šťávou. Pak lososa pokrájíme na menší kousky.
  4. V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém podusíme kousky lososa s estragonem.
  5. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a přivedeme polévku k varu. Zmírníme teplotu, osolíme, opepříme citronovým pepřem a přimícháme špetku pálivé papriky.
  6. Přidáme uvařenou rýži a vaříme 4-6 minut a podáváme.
  7. Rybí vývar s fenyklem [29924]:
  8. Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
  9. Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
  10. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
  11. Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.