Rybí polévka s lososem a divokou rýží
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Fenykl sladký - hlíza |
200 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Oregano čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
150 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
500 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
Estragon |
1 polévková lžíce |
Filety z lososa atlantického |
600 g |
Limetka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
1 špetka |
Pepř citronový |
1 kávová lžička |
Rýže černá |
60 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Estragon omyjeme, osušíme, lístky otrháme a odložíme do misky.
- Divokou rýži uvaříme podle návodu.
- Filety lososa omyjeme, osušíme, pokapeme limetkovou šťávou. Pak lososa pokrájíme na menší kousky.
- V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém podusíme kousky lososa s estragonem.
- Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a přivedeme polévku k varu. Zmírníme teplotu, osolíme, opepříme citronovým pepřem a přimícháme špetku pálivé papriky.
- Přidáme uvařenou rýži a vaříme 4-6 minut a podáváme.
- Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.