Masové kuličky přelité omáčkou
Ingredience
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hovězí maso mleté |
455 g |
Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 g |
Pyré rajčatové |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
2 g |
Sýr Parmezán |
5 polévková lžíce |
Tapenáda se zelenými olivami |
55 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Veka |
1 ks |
Víno červené |
200 ml |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do větší mísy si nakrájíme kousíčky veky, přilijeme mléko a necháme je odležet asi 5 minut. Ručně propracujeme směs z mletého hovězího masa, česneku, parmezánu, bazalky a koření s vejci. Ze vzniklé kašičky vytvarujeme kuličky, asi 20-24 kuliček potom necháme v lednici na 30 minut vychladit.
- Ve vetším rendlíku si rozpálíme olej, vložíme masové kuličky a z obou stran orestujeme. Po této úpravě je necháme nad ubrouskem okapat. Z rendlíku odstraníme olej a vyrobíme v něm chutnou omáčku, která se skládá z rajčat, vývaru, vína, 300 ml vody a protlaku z rajčat. Tuto směsku nakonec dobře a chutně okořeníme. Omáčku povaříme na mírně rozehřáté plotýnce a necháme ji podusit zhruba 20 minut. Na závěr do omáčky vložíme masové kuličky a za stálého míchání vše dohromady vaříme cca 10 minut. Nezapomeneme tuto dobrotu ochutit pepřem, solí, cukrem a olivami. Samozřejmě vše necháme nějakou dobu ohřát. Hotové jídlo ozdobíme bazalkou případně posypeme strouhaným sýrem.