Chutný bujon s kari a modrohlavem

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Chilli koření mleté 2 špetka
Chilli paprička 1 ks
Máslo bylinkové 4 polévková lžíce
Mušle svatojakubské 8 ks
Mušle Venušiny 500 g
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Rajčata 300 g
Rybí hlavy 250 g
Rybí odřezky 250 g
Šalotka 3 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
Zázvor mletý 2 špetka
Citronová šťáva 0.5 polévková lžíce
Kari koření 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Modrohlav filety 500 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Filety z modrohlava (máslová tuňákovitá ryba) nakrájíme na kousky velikosti sousta, odložíme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou.
  2. Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání
  3. 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, bujon přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Potom přidáme kousky modrohlava a pomalu vaříme 5-6 minut (podle velikosti kousků masa).
  4. Bujon podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
  5. Bujon z mušlí a ryb [30049]:
  6. Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
  7. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
  8. Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
  9. Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
  10. Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.