Chutný bujon s kari a modrohlavem
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Chilli paprička |
1 ks |
Máslo bylinkové |
4 polévková lžíce |
Mušle svatojakubské |
8 ks |
Mušle Venušiny |
500 g |
Nové koření mleté |
2 špetka |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
300 g |
Rybí hlavy |
250 g |
Rybí odřezky |
250 g |
Šalotka |
3 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Citronová šťáva |
0.5 polévková lžíce |
Kari koření |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Modrohlav filety |
500 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Filety z modrohlava (máslová tuňákovitá ryba) nakrájíme na kousky velikosti sousta, odložíme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou.
- Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání
- 3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, bujon přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Potom přidáme kousky modrohlava a pomalu vaříme 5-6 minut (podle velikosti kousků masa).
- Bujon podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
- Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.