Vepřové nožičky s citronovo-vaječnou polevou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
50 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka pšeničná hladká |
100 g |
Pepř černý celý |
4 g |
Petržel - nať |
50 g |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
10 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vepřové nožičky |
1200 g |
Voda pitná |
10 l |
Vývar zeleninový |
1 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Vepřové nožičky dobře omyjeme, vhodíme do hrnce s vroucí vodou a necháme 10 minut povařit. Vodu slijeme, nožičky opláchneme pod studenou vodou a dáme vařit do čisté vody, do které přidáme pepř, sůl, pórek, bobkový list, cibuli a kus celeru. Vaříme dokud maso není měkké asi 1 hodinu a sbíráme bílkovinovou pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Mezitím v jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, do které za stálého míchání vlijeme postupně mléko a chvíli povaříme. Po odstavení z plotny vmícháme citronovou šťávu, trochu zeleninového vývaru a nakonec rozšlehané žloutky. Uvařené nožičky vyjmeme z vody, necháme krátce okapat, aby zůstaly teplé a servírujeme zalité hotovou omáčkou, ozdobené nasekanou petrželkou.