Vepřové nožičky s citronovo-vaječnou polevou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 200 g
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 50 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 3 dl
Mouka pšeničná hladká 100 g
Pepř černý celý 4 g
Petržel - nať 50 g
Pórek 1 ks
Sůl 10 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vepřové nožičky 1200 g
Voda pitná 10 l
Vývar zeleninový 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové nožičky dobře omyjeme, vhodíme do hrnce s vroucí vodou a necháme 10 minut povařit. Vodu slijeme, nožičky opláchneme pod studenou vodou a dáme vařit do čisté vody, do které přidáme pepř, sůl, pórek, bobkový list, cibuli a kus celeru. Vaříme dokud maso není měkké asi 1 hodinu a sbíráme bílkovinovou pěnu, která se tvoří na povrchu.
  2. Mezitím v jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, do které za stálého míchání vlijeme postupně mléko a chvíli povaříme. Po odstavení z plotny vmícháme citronovou šťávu, trochu zeleninového vývaru a nakonec rozšlehané žloutky. Uvařené nožičky vyjmeme z vody, necháme krátce okapat, aby zůstaly teplé a servírujeme zalité hotovou omáčkou, ozdobené nasekanou petrželkou.