Bujon z mušlí se zelenou fazolí

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Chilli koření mleté 2 špetka
Chilli paprička 1 ks
Máslo bylinkové 4 polévková lžíce
Mušle svatojakubské 8 ks
Mušle Venušiny 500 g
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Rajčata 300 g
Rybí hlavy 250 g
Rybí odřezky 250 g
Šalotka 3 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
Zázvor mletý 2 špetka
Brambory 500 g
Cibule 1 ks
Fazolové lusky zelené 200 g
Griotka 0.5 dl
Máslo bylinkové 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 polévková lžíce
Šafrán 3 špetka
Slávky nakládané 150 g
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané omyté brambory pokrájíme na menší kostky. Zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší dílky. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi na bylinkovém másle cibuli dozlatova orestujeme.
  2. Nakládané slávky scedíme, dáme do mísy, zalijeme třešňovicí a marinujeme asi 10 minut.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme černý pepř, pak fazolové lusky a krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přidáme brambory a bujon přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut. Doložíme marinované slávky, 3 špetky šafránu, dochutíme solí, pepřem a vaříme ještě asi 4 minuty.
  4. Před podáváním přimícháme restovanou cibuli.
  5. Bujon z mušlí a ryb [30049]:
  6. Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
  7. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
  8. Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
  9. Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
  10. Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.