Rybí nudlová polévka

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Chilli koření mleté 2 špetka
Chilli paprička 1 ks
Máslo bylinkové 4 polévková lžíce
Mušle svatojakubské 8 ks
Mušle Venušiny 500 g
Nové koření mleté 2 špetka
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Rajčata 300 g
Rybí hlavy 250 g
Rybí odřezky 250 g
Šalotka 3 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1 l
Zázvor mletý 2 špetka
Kopr čerstvý 1 kávová lžička
Kukuřice cukrová nakládaná 200 g
Limetka 1 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mník 100 g
Nudle skleněné 100 g
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata loupaná (konzervovaná) 200 g
Šalotka 3 ks
Sůl 2 kávová lžička
Treska aljašská 100 g
Úhoř mořský 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme a osušíme filety z tresky, mořského úhoře a mníka mořského, pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou a odložíme na 10 minut do mísy.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme na kolečka šalotky. Scedíme nakládanou kukuřici a konzervovaná loupaná rajčata.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo a přimícháme černý pepř, pak přidáme cibuli, kterou zpěníme, přidáme pokrájené kousky ryb, promícháme a dusíme 4 minuty. Zalijeme 1 litrem bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Přidáme kukuřici a rajčata, zmírníme teplotu, dochutíme solí, mletou paprikou, přidáme skleněné nudle a krátce povaříme asi 2-3 minuty.
  4. Do polévky přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a podáváme.
  5. Bujon z mušlí a ryb [30049]:
  6. Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
  7. Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
  8. Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
  9. Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
  10. Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.