Rybí nudlová polévka
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Chilli paprička |
1 ks |
Máslo bylinkové |
4 polévková lžíce |
Mušle svatojakubské |
8 ks |
Mušle Venušiny |
500 g |
Nové koření mleté |
2 špetka |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
300 g |
Rybí hlavy |
250 g |
Rybí odřezky |
250 g |
Šalotka |
3 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Kopr čerstvý |
1 kávová lžička |
Kukuřice cukrová nakládaná |
200 g |
Limetka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mník |
100 g |
Nudle skleněné |
100 g |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g |
Šalotka |
3 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Treska aljašská |
100 g |
Úhoř mořský |
150 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme a osušíme filety z tresky, mořského úhoře a mníka mořského, pokrájíme je na kousky, pokapeme limetkovou šťávou a odložíme na 10 minut do mísy.
- Mezitím oloupeme a nakrájíme na kolečka šalotky. Scedíme nakládanou kukuřici a konzervovaná loupaná rajčata.
- V hrnci rozehřejeme máslo a přimícháme černý pepř, pak přidáme cibuli, kterou zpěníme, přidáme pokrájené kousky ryb, promícháme a dusíme 4 minuty. Zalijeme 1 litrem bujonu z mušlí a přivedeme k varu. Přidáme kukuřici a rajčata, zmírníme teplotu, dochutíme solí, mletou paprikou, přidáme skleněné nudle a krátce povaříme asi 2-3 minuty.
- Do polévky přimícháme omytý, drobně pokrájený kopr a podáváme.
- Bujon z mušlí a ryb [30049]:
- Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
- Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
- Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
- Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
- Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.