Humrový máslový bujon

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Humr 700 g
Kedlubna 200 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 6 ks
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika červená 300 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Chilli koření mleté 1 špetka
Dolin - Vermouth 4 polévková lžíce
Kapary 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy dáme 100 g měkkého másla, které vymícháme do pěny se 4 lžícemi Dolin-Vermouth. 1 lžíci nakládaných kaparů scedíme, necháme okapat a přimícháme je do máslové pěny.
  2. V hrnci přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu a odstavíme z plotny.
  3. Pak do něj vmícháme máslovou pěnu, dochutíme solí, špetkou chilli a podáváme.
  4. Humrový bujon [30179]:
  5. Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
  6. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
  7. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
  8. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
  9. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.