Humrový máslový bujon
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Humr |
700 g |
Kedlubna |
200 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
6 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
5 ks |
Paprika červená |
300 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Dolin - Vermouth |
4 polévková lžíce |
Kapary |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mísy dáme 100 g měkkého másla, které vymícháme do pěny se 4 lžícemi Dolin-Vermouth. 1 lžíci nakládaných kaparů scedíme, necháme okapat a přimícháme je do máslové pěny.
- V hrnci přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu a odstavíme z plotny.
- Pak do něj vmícháme máslovou pěnu, dochutíme solí, špetkou chilli a podáváme.
- Humrový bujon [30179]:
- Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.