Humrový medový bujon

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Humr 700 g
Kedlubna 200 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 6 ks
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika červená 300 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Asijská omáčka 1 polévková lžíce
Hořčice 3 polévková lžíce
Jogurt bílý smetanový 250 g
Med včelí 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Řeřicha 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Víno rýžové čínské 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky.
  2. Omytou řeřichu pokrájíme nadrobno.
  3. V hrnci přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Zmírníme teplotu, pro zjemnění chuti přimícháme 1 lžíci rýžového vína a dochutíme solí a pepřem.
  4. Porce medového bujonu podáváme posypané řeřichou.
  5. Humrový bujon [30179]:
  6. Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
  7. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
  8. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
  9. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
  10. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.