Staročeská vánoční polévka

Ingredience


Cibule 1 ks
Hrách žlutý předvařený 150 g
Hřebíček 1 ks
Kapří jikry 150 g
Kapr obecný 2 kg
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mlíčí z kapra 150 g
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 6 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rybí hlavy 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách.
  2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme.
  3. Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s kořením, solí a cibulí. Směs vaříme zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a v části uvaříme mlíčí a jikry, které poté vyjmeme a pokrájíme. Obereme maso z hlav a ocasních porcí kapra.
  4. Zeleninu smažíme na 1,5 lžíci másla. Do hlubší pánve vsypeme mouku a smažíme na zbylém másle, až zezlátne. Přilijeme po částech přecezený vývar a dobře rozšleháme a provaříme. Do vývaru propasírujeme uvařený hrách, přidáme pokrájené mlíčí, jikry, rybí maso, zeleninu, chvíli povaříme, odstavíme a přimícháme posekanou petrželovou nať.