Staročeská vánoční polévka
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hrách žlutý předvařený |
150 g |
Hřebíček |
1 ks |
Kapří jikry |
150 g |
Kapr obecný |
2 kg |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mlíčí z kapra |
150 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
6 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rybí hlavy |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Podle návodu na obalu uvaříme předvařených hrách.
- Zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Kapří hlavy, ocasní porce, mlíčí a jikry očistíme.
- Připravíme vývar z hlav a ocasních porcí kapra, s kořením, solí a cibulí. Směs vaříme zhruba půl hodiny. Poté vývar přecedíme a v části uvaříme mlíčí a jikry, které poté vyjmeme a pokrájíme. Obereme maso z hlav a ocasních porcí kapra.
- Zeleninu smažíme na 1,5 lžíci másla. Do hlubší pánve vsypeme mouku a smažíme na zbylém másle, až zezlátne. Přilijeme po částech přecezený vývar a dobře rozšleháme a provaříme. Do vývaru propasírujeme uvařený hrách, přidáme pokrájené mlíčí, jikry, rybí maso, zeleninu, chvíli povaříme, odstavíme a přimícháme posekanou petrželovou nať.