Humrový bujon s čínským zelím
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Humr |
700 g |
Kedlubna |
200 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
6 ks |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
5 ks |
Paprika červená |
300 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Asijská omáčka |
1 polévková lžíce |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Hořčice kremžská |
3 polévková lžíce |
Jogurt bílý smetanový |
250 g |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Olej sezamový |
3 polévková lžíce |
Omáčka sojová světlá |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno rýžové čínské |
2 polévková lžíce |
Zelí čínské |
400 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu.
- V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 0,5 lžíce sójové omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu.
- Pekingské (čínské) zelí očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.
- V hlubší pánvi na rozpáleném sezamovém oleji zelí podusíme, přimícháme 3 lžíce sójové omáčky a zalijeme medovým bujonem. Dochutíme solí, pepřem a chilli.
- Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
- Humrový bujon [30179]:
- Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.