Humrový bujon s čínským zelím

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Humr 700 g
Kedlubna 200 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 6 ks
Máslo 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika červená 300 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Asijská omáčka 1 polévková lžíce
Chilli koření mleté 2 špetka
Hořčice kremžská 3 polévková lžíce
Jogurt bílý smetanový 250 g
Med včelí 3 polévková lžíce
Olej sezamový 3 polévková lžíce
Omáčka sojová světlá 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Víno rýžové čínské 2 polévková lžíce
Zelí čínské 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu.
  2. V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 0,5 lžíce sójové omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu.
  3. Pekingské (čínské) zelí očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.
  4. V hlubší pánvi na rozpáleném sezamovém oleji zelí podusíme, přimícháme 3 lžíce sójové omáčky a zalijeme medovým bujonem. Dochutíme solí, pepřem a chilli.
  5. Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
  6. Humrový bujon [30179]:
  7. Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
  8. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
  9. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
  10. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
  11. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.