Humrový bujon s okurkou

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Humr 700 g
Kedlubna 200 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 6 ks
Máslo 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika červená 300 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Okurka salátová 250 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Salátovou okurku omyjeme, pokrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a necháme 5 minut odležet.
  2. Omyjeme malý svazek kopru (1 lžíce), pak ho svážeme nití. Omyjeme petržel kudrnku a drobně ji nakrájíme.
  3. Z uvařeného humra vyjmeme maso (200g) a nakrájíme ho.
  4. Humrový bujon (1 litr) přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, kostky okurky a při mírné teplotě vaříme 4 minuty, pak přidáme humří vařené pokrájené maso (200g) a spolu vaříme další 2 minuty, víc ne, aby maso nabylo převařené. Svazek kopru vyjmeme, bujon osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
  5. Humrový bujon [30179]:
  6. Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
  7. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
  8. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
  9. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
  10. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.