Humrový bujon s okurkou
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Humr |
700 g |
Kedlubna |
200 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
6 ks |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
5 ks |
Paprika červená |
300 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Okurka salátová |
250 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Salátovou okurku omyjeme, pokrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a necháme 5 minut odležet.
- Omyjeme malý svazek kopru (1 lžíce), pak ho svážeme nití. Omyjeme petržel kudrnku a drobně ji nakrájíme.
- Z uvařeného humra vyjmeme maso (200g) a nakrájíme ho.
- Humrový bujon (1 litr) přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, kostky okurky a při mírné teplotě vaříme 4 minuty, pak přidáme humří vařené pokrájené maso (200g) a spolu vaříme další 2 minuty, víc ne, aby maso nabylo převařené. Svazek kopru vyjmeme, bujon osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
- Humrový bujon [30179]:
- Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.