Polévka z kapra na maďarský způsob
Ingredience
Brambory |
3 ks |
Cibule |
1 ks |
Kapr obecný |
800 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
0.5 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Paprika zelená |
2 ks |
Rajčata |
3 ks |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Půlku kapra i hlavu očistíme, cibuli nakrájíme na plátky, papriku zbavíme semen a nakrájíme na tenké nudličky, spařená rajčata oloupeme, vykrojíme semena a rajčata nakrájíme na kostičky, syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Na oleji s máslem osmažíme cibuli, poté k ní rychle přimícháme obě papriky a odstavíme.
- Zeleninu vložíme do většího hrnce s vodou, osolíme, přilijeme cibuli s paprikou a vaříme zhruba deset minut, poté přidáme kapra a vaříme, dokud není maso měkké, tedy asi patnáct minut. Poté maso z polévky vyjmeme, do vývaru přidáme brambory a vaříme, až jsou brambory měkké. Do hotové polévky vložíme pečlivě obrané maso, nekrájíme. Maso necháme chvíli prohřát.
- Polévku podáváme s kysanou smetanou, kterou servírujeme přímo na talíře.