Polévka z kapra na slovenský způsob
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Kapr obecný |
1 kg |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mouka pšeničná hladká |
25 g |
Ocet kvasný lihový |
1.5 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
1 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
5 ks |
Smetana jihočeská zakysaná15% |
150 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Menšího očištěného kapra nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Kapra nakrájíme na porce a i s hlavou vaříme s octem, solí a kořením, dokud není maso měkké. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.
- V mezičase v silnostěnném hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, do které na závěr vmícháme papriku. Ihned přilijeme část přecezeného vývaru a jíšku rozšleháme. Poté přidáme zbylý vývar, sůl a alespoň patnáct minut provaříme. Do polévky zašleháme smetanu, vložíme pečlivě obrané maso a necháme prohřát.