Polévka z kapra na slovenský způsob

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Kapr obecný 1 kg
Máslo čerstvé 25 g
Mouka pšeničná hladká 25 g
Ocet kvasný lihový 1.5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 polévková lžíce
Pepř černý celý 5 ks
Smetana jihočeská zakysaná15% 150 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Menšího očištěného kapra nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  2. Kapra nakrájíme na porce a i s hlavou vaříme s octem, solí a kořením, dokud není maso měkké. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.
  3. V mezičase v silnostěnném hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, do které na závěr vmícháme papriku. Ihned přilijeme část přecezeného vývaru a jíšku rozšleháme. Poté přidáme zbylý vývar, sůl a alespoň patnáct minut provaříme. Do polévky zašleháme smetanu, vložíme pečlivě obrané maso a necháme prohřát.