Polévka z mořské štiky s houbami
Ingredience
Brambory |
3 ks |
Cibule |
1 ks |
Houby nakládané |
4 polévková lžíce |
Koření na ryby |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mořská štika - filety |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
500 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.6 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Rybu okořeníme, osolíme špetkou soli a necháme zhruba půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Rybu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a vaříme zhruba dvacet minut, poté vyjmeme.
- V jiném hrnci uvaříme brambory doměkka, scedíme a necháme okapat.
- V silnostěnném hrnci na dvou lžících oleje a jedné lžíci másla usmažíme z mouky jíšku, rozšleháme ji s vývarem z ryby, přilijeme smetanu, okořeníme, osolíme a alespoň deset minut polévku provaříme. Poté do ní vložíme pokrájené maso a necháme prohřát.
- V závěru varu polévky na zbylém oleji usmažíme cibuli.
- Do hlubokých talířů dáme lžíci nakládaných hub, zalijeme vroucí polévkou a ozdobíme usmaženou cibulí.