Polévka z mořské štiky s houbami

Ingredience


Brambory 3 ks
Cibule 1 ks
Houby nakládané 4 polévková lžíce
Koření na ryby 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mořská štika - filety 500 g
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 500 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.6 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybu okořeníme, osolíme špetkou soli a necháme zhruba půl hodiny odležet. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Rybu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody a vaříme zhruba dvacet minut, poté vyjmeme.
  3. V jiném hrnci uvaříme brambory doměkka, scedíme a necháme okapat.
  4. V silnostěnném hrnci na dvou lžících oleje a jedné lžíci másla usmažíme z mouky jíšku, rozšleháme ji s vývarem z ryby, přilijeme smetanu, okořeníme, osolíme a alespoň deset minut polévku provaříme. Poté do ní vložíme pokrájené maso a necháme prohřát.
  5. V závěru varu polévky na zbylém oleji usmažíme cibuli.
  6. Do hlubokých talířů dáme lžíci nakládaných hub, zalijeme vroucí polévkou a ozdobíme usmaženou cibulí.