Humrová polévka se zelenou čočkou
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Humr |
700 g |
Kedlubna |
200 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
6 ks |
Máslo |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
5 ks |
Paprika červená |
300 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
0.5 l |
Voda pitná |
1.5 l |
Česnek |
2 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
100 g |
Čočka zelená Puy |
100 g |
Majoránka čerstvá |
1 polévková lžíce |
Mandle plátky |
1 balení |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
3 polévková lžíce |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Treska aljašská |
200 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Zelenou čočku (Puy) přebereme, promyjeme pod tekoucí vodou. Zelenou jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
- Očištěný česnek prolisujeme. Omyjeme a zbavíme semínek chilli papričku, kterou pak nakrájíme na nudličky. Z čerstvé omyté majoránky otrháme lístky (1 lžíce).
- Plátky mandlí nasucho dozlatova opražíme v pánvi a odložíme do misky. Omyté tresčí filé pokrájíme na kousky velikosti sousta.
- V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cibulku, kterou zpěníme, přimícháme česnek, potom přidáme čočku, promícháme a dusíme asi 6 minut a zalijeme 1 litrem humřího bujonu, doložíme chilli papričku, majoránku a sójovou omáčku. Vaříme při mírné teplotě 20 minut.
- Rybu doložíme až po 20 minutách a vaříme 5 minut, dochutíme solí, citronovým pepřem a podáváme s opraženými mandlemi.
- Humrový bujon [30179]:
- Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.