Humrová polévka se zelenou čočkou

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Humr 700 g
Kedlubna 200 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Krevety tygří - loupané 6 ks
Máslo 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Nové koření celé 5 ks
Paprika červená 300 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 polévková lžíce
Víno bílé 0.5 l
Voda pitná 1.5 l
Česnek 2 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibulka jarní 100 g
Čočka zelená Puy 100 g
Majoránka čerstvá 1 polévková lžíce
Mandle plátky 1 balení
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Omáčka sójová 3 polévková lžíce
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Sůl 1.5 kávová lžička
Treska aljašská 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelenou čočku (Puy) přebereme, promyjeme pod tekoucí vodou. Zelenou jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka.
  2. Očištěný česnek prolisujeme. Omyjeme a zbavíme semínek chilli papričku, kterou pak nakrájíme na nudličky. Z čerstvé omyté majoránky otrháme lístky (1 lžíce).
  3. Plátky mandlí nasucho dozlatova opražíme v pánvi a odložíme do misky. Omyté tresčí filé pokrájíme na kousky velikosti sousta.
  4. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cibulku, kterou zpěníme, přimícháme česnek, potom přidáme čočku, promícháme a dusíme asi 6 minut a zalijeme 1 litrem humřího bujonu, doložíme chilli papričku, majoránku a sójovou omáčku. Vaříme při mírné teplotě 20 minut.
  5. Rybu doložíme až po 20 minutách a vaříme 5 minut, dochutíme solí, citronovým pepřem a podáváme s opraženými mandlemi.
  6. Humrový bujon [30179]:
  7. Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
  8. Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
  9. V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli, vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
  10. Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
  11. Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.