Karamelová celerová polévka

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Libeček 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Tuřín 200 g
Víno růžové 0.5 l
Voda pitná 1 l
Čekanka 200 g
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Kmín mletý 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celer, cibuli a čekanku očistíme, omyjeme a pokrájíme na nudličky.
  2. V hrnci zpěníme máslo a cibuli, přidáme 1 lžíci třtinového cukru a za stálého míchání jej zkaramelizujeme, přimícháme a dusíme 3-5 minut zeleninu a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Celerové omyté lístky otrháme od stonku a odložíme na ozdobu.
  3. Dochutíme solí a mletým kmínem.
  4. Vaříme přibližně 5 minut, ozdobíme každou porci celerovými lístky a podáváme.
  5. Zeleninový bujon [30258]:
  6. Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  7. V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  8. Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  9. svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  10. Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  11. Případně dochutíme solí a pepřem.