Polévka s pekingským zelím

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Libeček 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Tuřín 200 g
Víno růžové 0.5 l
Voda pitná 1 l
Kmín mletý 1 kávová lžička
Koriandr čerstvý 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Zelí čínské 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a opláchnuté pekingské (čínské) zelí pokrájíme na tenké nudličky.
  2. Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na nudličky, které v hrnci rozpustíme, přidáme zelí, mletý kmín, promícháme a dusíme přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a přivedeme k varu.
  3. Dva omyté svazky koriandru (2 lžíce) svážeme a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 10 minut.
  4. Pak bujon pro pikantnost dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí a podáváme.
  5. Zeleninový bujon [30258]:
  6. Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  7. V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  8. Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  9. svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  10. Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  11. Případně dochutíme solí a pepřem.