Polévka s pekingským zelím
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Libeček |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Tuřín |
200 g |
Víno růžové |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Kmín mletý |
1 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Zelí čínské |
200 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné a opláchnuté pekingské (čínské) zelí pokrájíme na tenké nudličky.
- Prorostlou uzenou slaninu pokrájíme na nudličky, které v hrnci rozpustíme, přidáme zelí, mletý kmín, promícháme a dusíme přibližně 5 minut. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a přivedeme k varu.
- Dva omyté svazky koriandru (2 lžíce) svážeme a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 10 minut.
- Pak bujon pro pikantnost dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí a podáváme.
- Zeleninový bujon [30258]:
- Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- Případně dochutíme solí a pepřem.