Noky zapečené

Ingredience


Bešamel 250 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka polohrubá 250 g
Muškátový oříšek 2 g
Sůl 8 g
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, sůl a špetku mletého muškátu. Přivedeme k varu a povaříme 1/2 minuty. Za stálého míchání opatrně přisypeme mouku, aby se netvořily hrudky. Vaříme, dokud těsto nezhoustne a přestane se lepit. Stáhneme z plotny a do těsta postupně zapracováváme vejce. Vytvoříme menší noky, které zavaříme ve vroucí osolené vodě. Jakmile jsou noky uvařené, vyplavou na povrch. Noky scedíme a necháme okapat.
  2. Do pekáčku nalijeme bešamel, posypeme strouhaným sýrem, navrch položíme noky, zasypeme zbytkem sýru, zakapeme máslem a dáme zapéct na 10 minut do vyhřáté trouby.
  3. Noky podáváme jako přílohu k masu.