Salát z brambor a sleďů
Ingredience
Brambory |
400 g |
Cibulka jarní |
2 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Matjesy - filet |
400 g |
Ocet vinný |
4 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
2 ks |
Štěrbák zahradní |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Zakysaná smetana |
100 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory necháme ve slupce vařit cca 20-25 minut. Mezitím propláchneme štěrbák, osušíme a nakrájíme na proužky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na kroužky. Rajčata omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kousky.
- Matjesové filety osušíme a rozkrojíme na plátky široké cca 3 cm. Uvařené brambory slijeme, chvilku necháme stát a nakrájíme na kousky. Omáčku vinaigrette vyšleháme z octa se solí, pepřem, cukrem a olejem. Zlehka ji promísíme s bramborami a matjesy, přidáme rajčata a šťěrbák. Rozdělíme na talíře.
- Na dresink najemno nasekáme petrželku a kopr a smícháme se zakysanou smetanou. Přelijeme salát a podáváme, např. s celozrnným chlebem.