Pampelišková polévka s bramborami

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Libeček 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Tuřín 200 g
Víno růžové 0.5 l
Voda pitná 1 l
Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 3 ks
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Koriandr mletý 2 špetka
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pampeliškové listy 100 g
Pepř bílý 1 kávová lžička
Sůl 0.5 polévková lžíce
Víno červené 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme brambory a cibuli. Brambory pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme, mladé pampeliškové listy dobře omyjeme a pokrájíme na nudličky.
  2. V hrnci na másle a oleji zpěníme cibuli, pak přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory, přimícháme sůl, pepř a 1 dl červeného vína. Vaříme při mírné teplotě přibližně 10 minut, pak do polévky přidáme pampeliškové listy a česnek.
  3. Polévku dochutíme citronovou šťávou, mletým koriandrem a solí. vše povaříme 3-4 minuty a podáváme.
  4. Zeleninový bujon [30258]:
  5. Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  6. V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  7. Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  8. svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  9. Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  10. Případně dochutíme solí a pepřem.