Pampelišková polévka s bramborami
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Libeček |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Tuřín |
200 g |
Víno růžové |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Brambory |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Koriandr mletý |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pampeliškové listy |
100 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Víno červené |
1 dl |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očistíme a omyjeme brambory a cibuli. Brambory pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme, mladé pampeliškové listy dobře omyjeme a pokrájíme na nudličky.
- V hrnci na másle a oleji zpěníme cibuli, pak přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory, přimícháme sůl, pepř a 1 dl červeného vína. Vaříme při mírné teplotě přibližně 10 minut, pak do polévky přidáme pampeliškové listy a česnek.
- Polévku dochutíme citronovou šťávou, mletým koriandrem a solí. vše povaříme 3-4 minuty a podáváme.
- Zeleninový bujon [30258]:
- Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- Případně dochutíme solí a pepřem.