Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Libeček 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Tuřín 200 g
Víno růžové 0.5 l
Voda pitná 1 l
Česnek 3 ks
Chilli koření mleté 1 špetka
Cibule 1 ks
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Morek 100 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Brambory 200 g
Celer bulvový 50 g
Květák 100 g
Máslo bylinkové 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 50 g
Romanesco 200 g
Sherry brandy 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
  2. Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
  3. V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.
  4. Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
  5. Zeleninový bujon [30258]:
  6. Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  7. V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  8. Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  9. svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  10. Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  11. Případně dochutíme solí a pepřem.
  12. Morkové knedlíčky do polévky [30361]:
  13. Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.
  14. Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.
  15. Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.
  16. Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.
  17. Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.
  18. Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.