Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Libeček |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Tuřín |
200 g |
Víno růžové |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
3 ks |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Cibule |
1 ks |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Morek |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Brambory |
200 g |
Celer bulvový |
50 g |
Květák |
100 g |
Máslo bylinkové |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
50 g |
Romanesco |
200 g |
Sherry brandy |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 105 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
- Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
- V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.
- Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
- Zeleninový bujon [30258]:
- Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- Případně dochutíme solí a pepřem.
- Morkové knedlíčky do polévky [30361]:
- Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.
- Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.
- Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.
- Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.
- Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.
- Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.