Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Jalovec |
4 ks |
Libeček |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
250 g |
Sůl mořská |
2 polévková lžíce |
Tuřín |
200 g |
Víno růžové |
0.5 l |
Voda pitná |
1 l |
Brokolice |
600 g |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Dýně |
150 g |
Hořčice Dijonská |
2 polévková lžíce |
Kapary sterilované |
2 polévková lžíce |
Kurkuma |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytý a očištěný pórek pokrájíme na kolečka a nakládané kapary scedíme a necháme odkapat.
- Oloupanou žlutou dýni pokrájíme na malé kostičky.
- V hrnci si na rozehřátém másle podusíme dýni s pórkem. Dusíme přibližně 4-5 minut, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme brokolici, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce kapary, 4 lžíce cukru a podle chuti sůl a pepř.
- Vaříme 5 minut, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.
- Zeleninový bujon [30258]:
- Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- Případně dochutíme solí a pepřem.