Sladkokyselá brokolicová polévka s kurkumou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Jalovec 4 ks
Libeček 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 250 g
Sůl mořská 2 polévková lžíce
Tuřín 200 g
Víno růžové 0.5 l
Voda pitná 1 l
Brokolice 600 g
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Dýně 150 g
Hořčice Dijonská 2 polévková lžíce
Kapary sterilované 2 polévková lžíce
Kurkuma 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Pórek 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou brokolici rozdělíme na růžičky. Omytý a očištěný pórek pokrájíme na kolečka a nakládané kapary scedíme a necháme odkapat.
  2. Oloupanou žlutou dýni pokrájíme na malé kostičky.
  3. V hrnci si na rozehřátém másle podusíme dýni s pórkem. Dusíme přibližně 4-5 minut, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme brokolici, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíci kurkumy, 2 lžíce ostré hořčice, 2 lžíce kapary, 4 lžíce cukru a podle chuti sůl a pepř.
  4. Vaříme 5 minut, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.
  5. Zeleninový bujon [30258]:
  6. Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
  7. V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
  8. Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
  9. svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
  10. Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
  11. Případně dochutíme solí a pepřem.